Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Американські містечка, ірпінський "Титан" та найвідоміша вулиця Бучі — головне про відбудову України

За час повномасштабної війни понад 3 мільйонів українців втратили свої домівки, однак частину будинків на деокупованих територіях вдалося відновити

Фото: Дмитро Ларін, Євгенія Подобна. Колаж: Pro Війну

Відбудова в Україні

Фото: Дмитро Ларін, Євгенія Подобна. Колаж: Pro Війну

Після перемоги на Україну чекає велика відбудова. Як показує досвід, у неї є всі шанси бути вдалою.

Розповідаємо про найголовніше щодо відбудови в Україні.

Ірпінський "Титан"

В Ірпені на Київщині російські загарбники зруйнували найвищий житловий будинок – 18-поверхівку "Титан" житлового комплексу "Синергія 2+". "Титан" постраждав від російських обстрілів навесні 2022 року. У будинку були пошкоджені монолітні перекриття і дах, у деяких квартирах не залишилося стін, були вибиті 90% вікон.

Один з благодійних фондів виділив на відбудову "Титана" майже 10 мільйонів гривень. І за 8 місяців будинок повністю відновили.

Зокрема:

• відновили дах та монолітні конструкції;
• провели внутрішні роботи по всьому будинку;
• відновили стіни та фасад будинку;
• замінили всі зруйновані вікна;
• відновили блискавкозахист;
• замінили світильники внутрішнього чергового освітлення;
• відновили, а подекуди замінили світильники зовнішнього освітлення;
• замінили тягові канати в усіх ліфтах;
• відновили ангар для збору побутового сміття;
• відновили тротуарну плитку та асфальтове покриття;
• облаштували прибудинкову територію.

У свої квартири повернулись близько 1 000 жителів.

Фото: Титан/Олександр Маркушин
Фото: Титан/Олександр Маркушин

Фото: Титан/Олександр Маркушин
Фото: Титан/Олександр Маркушин

"Вулиця смерті" в Бучі

Вулиця Вокзальна в Бучі стала символом російських звірств у світі. Саме цією вулицею колона російської техніки йшла до Ірпеня для наступу на Київ. На початку повномасштабного вторгнення вся вулиця була всіяна трупами мирних жителів та розбитими танками окупантів.

Рівно через рік Вокзальну повністю відновили. Американська некомерційна організація Global Empowerment Mission (GEM) спільно з партнерами та владою відремонтували 110 будинків, відновили дахи й вікна. До того ж близько 12 будинків були відбудовані з нуля. Відновили й об’єкти інфраструктури: електроопори, комунікації, дорожнє покриття — все це також відбудували благодійники спільно з міською владою.

Фото: Вулиця Вокзальна/Дмитро Ларін
Фото: Вулиця Вокзальна/Дмитро Ларін

Фото: Вулиця Вокзальна/Євгенія Подобна
Фото: Вулиця Вокзальна/Євгенія Подобна

Американські модульні будинки в Бучі та Гостомелі

Для того, щоб постраждалі від російських атак та окупації мали домівку хоч на короткий проміжок часу, ОВА Закарпатської області відправила у Київську область 18 модульних будинків, які отримала як гуманітарну допомогу від США.

Ці блоки були передані колишнім губернатором штату Нью-Йорк Джорджем Патакі під час його візиту. За його словами, у США такі конструкції використовуються для забезпечення тимчасового проживання людей після природних катастроф. Ці модулі легко збираються, швидко транспортуються та оснащені всім необхідним для тимчасового перебування сімей у будь-яких умовах. Це надасть можливість постраждалим тимчасово проживати на своїх власних ділянках у таких спорудах і відновлювати своє пошкоджене житло.

Ці будинки оснащені обігрівачами, там є телевізори, а дітям докуплені ігрові приставки. Також в будинках є ліжка, матраци, постільна білизна, столи та стільці.

Фото: Американські модульні будинки/carpathia.gov.ua
Фото: Американські модульні будинки/carpathia.gov.ua

Нагадаємо, архітектор розкрив секрети відбудови шкіл. Також ми писали, що за підтримки програми "U-LEAD з Європою" на Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.