Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не все так, як очікувалося: мешканці Херсонщини розповіли про відбудову регіону

Село Посад-Покровське на Херсонщині відбудовують вже близько року, натомість й досі з’являються нові проблеми, що ускладнюють його відновлення

Фото: Радіо.Свобода

Як відновлюють Херсонщину

Фото: Радіо.Свобода

Через відсутність документів на житло, постійні атаки з боку країни-агресора та брак коштів, відбудова Херсонщини значно затягується. Місцеві жителі та влада розповіли, на якому етапі наразі знаходиться покращення району.

Про це стало відомо з матеріалу проєкту Радіо Свобода "Новини Приазовʼя".

У деокупованому селі станом на зараз відбудовують лише п’ять будинків. Громада уклала договір на поновлення ще 120 осель. Власники інших помешкань не мають документів про приватизацію земельної ділянки, які пошкоджено, що унеможливлює забезпечення безплатного ремонту від держави.

"Багато в кого неприватизована земля. Там така умова, що треба, щоб була приватизована земельна ділянка. У деяких не переоформлена спадщина, у деяких взагалі відсутні документи. Купили, але не переоформили. Вже ті власники повмирали. Дуже велика проблема в цьому у людей. Немає документів, немає відбудови", – зауважила староста округу Лариса Соколова.

Крім цього, більшість мешканців населеного пункту виїжджають до інших областей України через відсутність опалення. Все будинки холодні. Щоправда, вже є проєкти на воду і на газ. Цю проблему намагаються усунути.

"Волонтери допомагають – продукти дають, оце дах накрили, вікна поставили й все. Світло є, інтернет ми провели. Воду брати до башти їздимо, бо в крані ще немає води в нас. Вже до тисячі людей повернулося в село, але багато хто планує на зиму виїжджати", — поділилась місцева жителька.

Ще однією палкою у колесі відбудови є регулярні обстріли. У деяких населених пунктах регіону будівельні роботи довелося припинити через постійні атаки.

Важливо, що програми відбудови фінансуються з різних джерел. Донори виражають готовність фінансувати реконструкцію України. Але цього року визначити остаточну суму ще складніше через часткове виділення коштів на програму "єВідновлення" через Фонд ліквідації.

"Це може бути близько 2 мільярдів євро, така цифра фігурувала. Багато коштів йдуть напряму громадам для підтримки. Загалом цю цифру звести, проаналізувати складно. На майбутні 4 роки має працювати програма "Юкрейн Фесіліті" і там ЄС закладає близько 40 млрд євро. Це підтримка саме проєктів відбудови України", — розповів проєктний менеджер організації Transparency International Ukraine Володимир Даценко.

Загалом, ця пілотна відбудова села Посад-Покровське має вказати на певні проблеми й недоліки для того, щоб напрацювати механізми для комплексної відбудови.

Скільки українців вже залучили до відбудови

Раніше ми писали, що в Україні триває масштабна відбудова зруйнованого ворогом житла та інших об’єктів. На виконання суспільно-корисних робіт вже було видано понад 61 тисячу направлень.

У відомстві кажуть, що від 1 жовтня 2022 року та по сьогодні вже було видано 61 661 направлення на суспільно-корисні роботи.

Найбільше направлень на суспільно-корисні роботи вже отримали жителі Харківщини – 11 749.

Крім того, в лідерах за кількістю безробітних такі області:

  • Полтавська (8 418 направлень);
  • Донецька (7 289);
  • Київська (6 933);
  • Чернігівська (6 728).

За даними, опублікованими Державною службою зайнятості, до проєкту "Армія відновлення" вже залучено 19 регіонів нашої країни.

На фінансування виплати зарплати за роботи з відбудови знищених ворогом об'єктів Кабмін вже спрямував 425 млн грн.

Нагадаємо, архітектор розкрив секрети відбудови шкіл. Також ми писали, що за підтримки програми "U-LEAD з Європою" на Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.