Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виїзд державних службовців за кордон – які обмеження та правила

Прикордонники розповіли, за яких умов державні службовці мають змогу залишити територію України навіть під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Деякі держслужбовці можуть виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час воєнного стану територію України не можуть залишити військовозобов’язані у віці від 18 до 60 років. Але законодавство встановило певні винятки, тому деяким громадянам все ж за певних умов можна виїхати за кордон.

Про це йдеться на офіційному сайті Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Кабмін зобов’язав органи виконавчої влади та місцевого самоврядування скласти списки посадовців та постійно оновлювати їх.

Тепер чітко визначені випадки, за яких чиновники мають право виїхати за кордон у відрядження:

  • якщо чоловіки або жінки є одинокими батьками, вони мають право відвідувати дітей за кордоном (або якщо потрібен супровід для дитини);
  • у випадку смерті одного з членів родини за кордоном;
  • у випадку необхідності виїхати на лікування за межі України.

Які документи потрібні для виїзду

Під час виїзду чиновникам треба мати на руках повний перелік документів, які підтверджують всі обставини, які надають право на виїзд за кордон.

Наприклад, жінки-посадовиці можуть відвідувати своїх дітей віком до 18 років за кордоном, однак привиїзді за межі України їм потрібно надати такі документи:

  • паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ, який підтверджує, що дитина знаходиться за кордоном (наприклад, документи про перебування на консульському обліку, перебування на навчанні або лікуванні тощо).

Одинокому батьку до перерахованих вище документів потрібно мати на руках довідку, яка підтверджує статус одинокого батька, виховання та утримання дитини самостійно (це може бути свідоцтво про смерть матері, рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою, позбавлення материнських прав тощо).

Коли військовий може перетинати кордон

Як ми розповідали, адвокат Андрій Кириленко каже, що є багато випадків, за яких військовий може виїхати за кордон. Зробити це можливо у разі необхідності виконання завдань військового керівництва у сфері безпеки та оборони та у випадку направлення на лікування.

Хто може перетнути кордон під час війни

Раніше ми писали про те, що військова адвокатка Аліна Калашникова розповіла, що в більшості випадків право на виїзд за кордон мають чоловіки, у яких є серйозні проблеми зі здоров'ям, наявний статус особи з інвалідністю, доглядають за особою, у якої є такий статус або ж інші причини, що дозволяють перетинати державний кордон під час війни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати до війська одиноких батьків. Також ми повідомляли, з якими вадами зору не можуть призвати до армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.